Ortomolekuláris Medicina

"Az ortomolekuláris medicina a jó egészség megőrzésére és a betegségek kezelésére törekszik oly módon, hogy az emberi szervezetben változást idéz elő olyan anyagok koncentrációjában, melyek a szervezetben egyébként is megtalálhatók és a jó egészségi állapothoz szükségesek." (Linus Pauling)

Orvosok és terapeuták rendíthetetlen munkájának köszönhetően az ortomolekuláris medicina a hagyományos orvosi biokémia és a természetes gyógyászmódok közti hidat kezdi megteremteni.

2010. szeptember 12., vasárnap

Szibériai cédrusmagolaj

Kedves Olvasó!

Az alábbiakban egy igen kimerítő leírást olvashatsz a szibériai cédrusmagolajról.
Hogy miért most foglalkozom ezzel a növénnyel? Mert a cédrus olaja igen gazdag különféle ásványokban és egyéb értékes anyagokban, igen erős immunerősítő és antioxidáns. Ebben az őszi borongós, esős, nyálkás időben pedig jól jön a szervezetnek egy kis támogatás. Hát íme egy újabb gyöngyszem az ortomolekuláris medicina palettájáról erre a célra.
(Persze ne feledkezzünk meg az Aceroláról sem kiegészítésként!)

Íme tehát a részletes ismertető:

Növénycsalád, botanikai név: A ciprusfélék családjába tartozó növény botanikai neve Juniperus virginiana, magyarul vörös cédrus. Aromaterápiás célra szintén használják az atlasz cédrus, a libanoni cédrus, és a himalájai cédrus olaját, melyek hasonló tulajdonságúak.

Származási hely: Szibériai cédrus ,Az Uraltól a Csendes-Óceánig ,Altáj-hegység Novoszibirszktől északra fekvő része számít a legjobb minőségű cédrusmagvak egyik legjobb lelőhelyének

A növényről: A vörös cédrus lenyűgöző, sűrű lombú, lassan növő örökzöld fa, mely rövid törzzsel rendelkezik és általában 5-20 méteres magasságúra nő. A cédruserdők levegője csaknem sterilnek mondható: köbméterenként mindössze 200-300 baktériumszerű, egysejtű organizmust tartalmaz, miközben a kórházak műtőiben 500-1000 ilyen organizmus jelenléte megengedett. Ezzel a tulajdonságával a szibériai cédrus jócskán felülmúlja a legtöbb lombhullató és tűlevelű fát, valamint magát a fenyőt is. A cédrusmagvak készletei kimeríthetetlenek. Napjainkra a tajga gigantikus erdeinek mindössze maximum 10 százalékát aknázták ki. Az Uraltól a Csendes-Óceánig elterülő erdőségek túlnyomó többsége nehezen megközelíthető területeken húzódik. Az Altáj-hegység Novoszibirszktől északra fekvő része számít a legjobb minőségű cédrusmagvak egyik legjobb lelőhelyének; itt található jó néhány a legnagyobb termetű cédrusfák közül. Ezek a fák akár 50 méteresre is megnőnek, koruk pedig elérheti a 800 évet is. Az „Altáj” elnevezés egy mongol szóból, az „Altan”-ból ered, ami aranyat jelent. A szibériai emberek különleges erőt tulajdonítanak ennek a helynek, és páratlan szépségű vidéknek tartják. Igen gyéren lakott természetes vidékként ez a táj tiszta vizeiről és az itt termő számos gyógynövényről híres. Egész Oroszország területén itt élnek a legegészségesebb emberek. A cédrusból készült termékek is az Altáj vidékéről származnak, igazoltan természetes betakarításból.

Illat, szín, konzisztencia: Száraz, fás, fejillattal, és olajos, édes, balzsamos aljegyekkel rendelkezik. Sárgás színű, átlagosan folyós olaj.

Testi hatások: Mintegy 200 évvel ezelőtt egy német természettudós, Peter Simon Pallas, az Orosz Tudományos Akadémia tagja érdeklődni kezdett a cédrusmagvak gyógyító ereje iránt. Pallas leírása szerint a cédrusmagvak jó hatásúak a krónikus fáradtság ellen, növelik a teljesítőképességet, fiatalító hatásúak és fokozzák a potenciát. 1913-ban F.A. Avotkratov orosz orvos a cédrusmagvak gyógyító hatásáról számolt be a kardiovaszkuláris betegségek, a magas vérnyomás, az anémia, a hiperaciditás (gyomorsav-túltengés), valamint a gyomor és a nyombél betegségeinek kezelésében.A cédrusolaj gyulladáscsökkentő, sejtregeneráló, sebgyógyító, nyirokrendszer szabályzó, méregtelenítő, nyákoldó, rovarölő hatású, zsíros, és korpás fejbőrre, hajhullás ellen hatásos, mert méregteleníti a fejbőrt. Mire is jó a cédrus olaj. Sok megkeresés érkezett a hurutos megbetegedésekre, az éjszakai fulladásra. erre kifejezeten jó a cédrus olaj, 1 cseppnyi a gyermek párnájára, vagy a csecsemő fejaljára elegendő, hogy éjszaka nyugodtan aludjon és ne fulladjon. Fontos, hogy tiszta, 100%-os olajat cseppentsünk. Azon kívül, hogy remekül használ, foltot sem hagy.

A nagyhírű svájci kórház, a „Paracelsusklinik” bio-patikájában elvégezték a cédrusmag olaj és a fekete kömény olaj összehasonlító értékelését; azt találták, hogy a cédrusmag olaj rendkívül hatékonyan alkalmazható az allergiák kezelésében, jótékonyan befolyásolja a sejtmembrán állapotát, és serkenti a gyulladásos folyamatok gyógyulási mechanizmusait.
A magvak Szibériában az étrend szerves részét képezik. A szibériai cédrus magja nagy mennyiségben tartalmaz nyomelemeket, köztük az emberi szervezet számára fontos anyagokat, például magnéziumot, mangánt, vasat, rezet és foszfort. Milyen feladatot látnak el a fent említett elemek az emberi testben?

A magnézium fontos szerepet játszik a csontok felépítésében, és a cédrusmagvak jelentős mennyiségben tartalmazzák ezt az elemet. Semmiféle más táplálék nem tartalmazza hasonló mennyiségben (448-516 mg magnézium 100 g termékben)

A mangán fokozza a glükóz-felvételt, és serkenti az emésztést (100 g termék átlagosan 9,7 mg mangánt tartalmaz)

A vas a hemoglobin és a fehérjék egyik fő összetevője (100 g termékben akár 18 mg vas)

A réz nélkülözhetetlen a vörösvérsejtek képződéséhez (100 g termék mintegy 14 mg rezet tartalmaz

A foszfor közismerten a csontok és a fogak alapvető komponensét alkotja. Ugyanakkor kevésbé ismert az idegsejtek működésében, a gyors energia-felszabadításban és izomösszehúzódásban játszott szerepe (100 g termék mintegy 840 mg foszfort tartalmaz).

A cédrusmagvak foszfatid/foszfortartalma meghaladja más növények magvaiét. Ebből a szempontból a cédrusmagvak az „Észak szójababjának” tekinthetők, hiszen csak a szójabab tartalmaz ehhez hasonló mennyiségű foszfatidot. Azon kívül, hogy fontos nyomelemeket tartalmaz, a cédrusolaj elősegíti a nehézfémek kiválasztását a szervezetből. A tudósok nemrégiben megerősítették, hogy a cédrusmagvak csökkentik az indítékszegénységet és a krónikus fáradtságot, növelik a vérsejtek számát, és szerepet játszanak a tuberkulózis megelőzésében.

A szibériai cédrusolaj gyógyító tulajdonságai

A „szibériai erdők gyöngyének” legértékesebb komponenseit a cédrusolaj tartalmazza. Nem véletlen, hogy ez az értékes anyag a cárok uralkodásának idején igen keresett volt Európában. A benne lévő vitaminok és nyomelemek a kíméletes hideg-sajtolásos eljárásnak köszönhetően sértetlenek maradnak. Ennek eredményeképpen a cédrusmag olajban található alapvető fontosságú telítetlen esszenciális zsírsavak mennyisége meghaladja szinte minden ismert olaj esszenciális telítetlen zsírsavtartalmát. Azon kívül, hogy a cédrusolaj tetemes mennyiségű E-vitamint tartalmaz (100 g termékben 30,6 mg), meglepően magas koncentrációban találhatók benne telítetlen és többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak. Az „esszenciális” azt jelenti, hogy a szervezet saját maga nem képes ennek az alapvető fontosságú anyagnak az előállítására, így azt kívülről kell bevinni.

A cédrusmag olaj elősegíti számos bőrbetegség és sérülés gyógyulását, hasznosan alkalmazható hajhullással illetve a körmök töredezésével járó állapotokban, jól tolerálható, és az allergia számtalan típusában is jó hatású. Mindezeken felül kiváló masszázsolaj, lággyá varázsolja a bőrt, és a kozmetikában remekül alkalmazható arcmaszkok komponenseként. Mindazonáltal a cédrusolaj alkalmazása legfőképpen szájon át történő fogyasztás formájában ajánlott. Különösen az esszenciális linolénsav (100 g termékben 20,3 g) támogatja az immunrendszert, megelőzi az érfalak meszesedését, csökkenti a vér koleszterin-szintjét, és számtalan anyagcsere-folyamatban vesz részt. 30-60 napon keresztül rendszeresen alkalmazva (étkezések előtt 1-1 teáskanál) a cédrusolaj regeneráló hatást fejt ki a szervezetre. Számos fontos nyomelemeket tartalmaz, elősegíti a nehézfémek kiválasztását a szervezetből.

További részleteket lásd a „Cedar nuts from the taiga” (Cédrusmagvak a tajgáról”) című könyvben.

Lelki hatások: Erősítő, melengető, védelmező, nyugtató, megújító, vigasztaló, félelemoldó hatású.

Különleges tudnivalók: Használatát kerüljük a terhesség ideje alatt! A cédrusolaj a bőrön nagyon enyhén irritatív, nem bőrérzékenyítő és nem fototoxikus.


A szibériai cédrusolajhoz most akciós áron juthatsz hozzá. További információkért keress személyes elérhetőségeimen!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.