Ortomolekuláris Medicina

"Az ortomolekuláris medicina a jó egészség megőrzésére és a betegségek kezelésére törekszik oly módon, hogy az emberi szervezetben változást idéz elő olyan anyagok koncentrációjában, melyek a szervezetben egyébként is megtalálhatók és a jó egészségi állapothoz szükségesek." (Linus Pauling)

Orvosok és terapeuták rendíthetetlen munkájának köszönhetően az ortomolekuláris medicina a hagyományos orvosi biokémia és a természetes gyógyászmódok közti hidat kezdi megteremteni.

2010. február 21., vasárnap

A LIZIN fontossága és szerepe a szervezet működésében

A lizin (l-lizin) egy esszenciális aminosav.

Az aminosavak fehérjeépítőkövek, 20 féle található a szervezetben belőlük. Az aminosavakat két részre bontjuk: esszenciális és nem esszenciális aminosavak.
Esszenciális (vagyis: nélkülözhetetlen) aminosavaknak nevezzük azokat az aminosavakat, amelyeket a szervezet nem, vagy csak igen kicsi, elégtelen mennyiségben tud előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinnünk ezeket az anyagokat. A szervezet számára 9 alapvető fontosságú aminosav van: metionin, leucin, treonin, lizin, valin, izoleucin, triptofán, hisztidin, fenil-alanin.

A lizin tehát alapvető fontosságú a szervezet létfolyamatai számára, manapság egyre több táplálékkiegészítőben megtalálható, nem véletlenül.

A lizinnek óriási szerepe van a vírusokkal szembeni védelemben. Legfőképp a Herpes vírusok kezelésében nyújt nagy segítséget, de bármely más vírusfertőzés esetén alkalmazható kiegészítő kezelésként. A lizin elégtelen bevitele immungyengeséget eredményezhet, súlyos esetben növekedési zavarokat is okozhat. Fontos szerepet játszik a kollagénszintézisben és a kötőszövet egészségének megtartásában (csontnövekedésben, sejtosztódásnál, az artériák rugalmasságának, erősségének megőrzésében).
A lizin továbbá az l-karnitin előanyaga, ami köztudottan szívvédő (izomtámogató) anyag, sportolók előszeretettel alkalamzzák edzések előtt.
Linus Pauling szerint napi megfelelő mennyiségű C-vitamin és l-lizin szedésével megelőzhetők a szívbetegségek, vagy csökkenthetők azok kockázatai. (Ezt egy esetleírásában alá is támasztja: Case report: Lysine/ascorbate-related amelioration of angina pectoris. J Orthomol Med 1991;6:144–46)
Egyes kutatások szerint a lizin képes megakadályozni a lipoproteinek lerakódását az érfalakon, tehát további érvédő hatással bír.

Alkalmazása segíthet az alábbi esetekben:
- vírusfertőzések
- Herpes Simplex vírusnál
- immunerősítésre
- érszűkület megelőzésére
- magas vérnyomásnál
- csontok egészségének megtartására
- szívproblémáknál

Saját tapasztalatok:

1. Elsősorban a férjemnek vettem az L-lizin kapszulát, mert állandóan aftákkal küzdött, minden héten legalább 1 új fájdalmas fehér fekély keserítette meg az életét (és az enyémet is, mert amikor az afta közel volt az ajkaihoz, akkor még csókolózni sem lehetett... :( ). Az eslő időkben 3x1 kapszulát szedettem vele 3000mg C-vitaminnal (1 hét), majd 2x1 kapszulát szedett, 2x1000 mg C-vitaminnal (1 hét). Fenntartó adagként napi 1-et szed be. Kb. 2,5 hónapja alkalmazza az L-lizin kapszulát, 1,5 hónapja egyáltalán nem jött elő aftája.

Hamarosan folytatom a tapasztalatok leírását...

5 megjegyzés:

 1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 2. Érdeklődöm, hogy a Lyzin étrend kiegészítő fogyasztható-e Syncumar vérhígító gyógyszerrel együtt? Az erek tisztítása miatt szeretném a Lyzin-t szedni.
  Köszönettel.

  VálaszTörlés
 3. A fenti kérdésre nem volt válasz, pedig én is ezt akartam kérdezni. Én ugyan warfarint szedek, de gondolom hasonló hatású a syncumar is.
  Szóval szedhető-e együtt a kettő?
  köszönettel: Valéria

  VálaszTörlés
 4. A lyzin egy aminosav,nem ismert az összeférhetetlensége a véralvadásgátlókkal.

  VálaszTörlés
 5. A lizin hatását most tapasztaltam meg igazából. Abbahagytam, mert övsömörömre kb két-három hónapja szedtem. Nem kellett volna még abbahagynom, ugyanis újra kiújult az övsömör betegségtől kialakult fájdalom, de amíg szedtem nagyon jó volt, egyáltalán nem volt fájdalmam. Akinek volt herpes simplex-e /alias övsömör/ az boldog attól, ha elmúlik ez a fájdalom. Én csak ajánlani tudom.

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.