Az acerola vagy barbadoszi cseresznye (Malpighia glabra, cereso, escobillo, health tree, Puerto Rican cherry) mintegy öt méter magasra megnövő, lombhullató fa, amely nagy mennyiségű, 1-
A gyümölcs értékét az adja, hogy jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint.Összehasonlítva a naranccsal, az acerola cseresznye a C-vitamin 30-szorosát valamint a magnézium és pantothensav kétszeresét is tartalmazhatja. Emellett a gyümölcsben található még vas, kalcium, foszfor, a vitaminok közül pedig az A- vitamin, a thiamin (B1-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és a niacin (B3-vitamin). Összességben az acerola cseresznyében kb. 150 alkotórész azonosítható. Az acerola cseresznye C-vitamin tartalma az érés során gyorsan csökken, ezért a kereskedelmi forgalomba hozandó gyümölcsöt zöld állapotban szüretelik le.
Brazíliában az acerola-lé annyira elterjed, mint Észak-Amerikában a narancslé. A friss gyümölcsöt a természetgyógyászatban láz és hasmenés esetén alkalmazzák. Gyulladásgátló, adstringens és vizelethajtó hatású, artériás stimulánsként hat a májra és az idegrendszerre, valamint használható szív-tonikumként is. Természetes erősítést nyújt az acerola cseresznye anémia, diabetes, magas koleszterinszint, májprobléma, reuma, tuberkulózis esetén valamint a lábadozás során.
Magas C-vitamin tartalma miatt az acerola cseresznyét hatásos antioxidánsként és potens gyökfogóként is értékelik.
Az Acerola cseresznyéből készült "rágótablettát" elsősorban gyermekeknek ajánlom (de a felnőttek is - köztük jómagam - élvezettel fogyasztják), mivel finom, cseresznye ízű, kisebbek számára is könnyen elfogyasztható, és - ami a legfontosabb - természetes C-vitamint tartalmaz. Egy tablettában 100mg C-vitamin van, ami a kicsik napi szükségletét fedezi. Betegség kialakulásakor viszont akár napi 6-10 tablettát is lehet adni a gyermekeknek életkortól függően, szépen elosztva a nap folyamán.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.