Ortomolekuláris Medicina

"Az ortomolekuláris medicina a jó egészség megőrzésére és a betegségek kezelésére törekszik oly módon, hogy az emberi szervezetben változást idéz elő olyan anyagok koncentrációjában, melyek a szervezetben egyébként is megtalálhatók és a jó egészségi állapothoz szükségesek." (Linus Pauling)

Orvosok és terapeuták rendíthetetlen munkájának köszönhetően az ortomolekuláris medicina a hagyományos orvosi biokémia és a természetes gyógyászmódok közti hidat kezdi megteremteni.

2010. január 17., vasárnap

Második lecke - Az ortomolekuláris orvoslásról.

Mi az ortomolekuláris orvoslás?


Az ORTOMULEKULÁRIS ORVOSLÁS ott lép közbe, ahol valamilyen hiányállapot áll fenn a „hiányosan táplált sejtek“ szintjén, melyek ezen hiányállapot következtében „elhasználódtak“ és az egészséges működés visszaállításához fontos bioenergetikai anyagokra van szükségük. Ezáltal az optimális működés az egyensúlyi állapotából kizökkentett organizmus számára újból biztosítottá válik.

Mivel az egészség a legfontosabb kincsünk, ezért a legjobbat kell biztosítanunk számára annak érdekében, hogy meg is tudjuk tartani.

Megpróbáltuk feltörni az élet kódját, de nem vesztettük el közben az iránytűt?

(Forrás: www.dollpin.hu)


Miért alakulnak ki hiányállapotok? Miért nem elég, ha csak "normálisan" eszünk? Miért kellenek vitaminok, "táplálékkiegészítők"?


Mert NEM eszünk normálisan...

Még a legszorgosabb, legodafigyelőbb, "legrendesebb" ember sem (kevés kivételtől eltekintve) eszik úgy, és annit, ahogy és amennyit kellene. Az ember sokszor:

- túleszi magát

- kevés rostot fogyaszt (emészthetőt és emészthetetlent is: gyümölcsök, zöldségek, korpák, csírák)

- sok fehérjét fogyaszt

- sok szénhidrátot fogyaszt

- nem iszik eleget

- nem iszik megfelelő minőségű italt

- nem eszik rendszeresen

- nem eszik megfelelő minőségű ételt

- nem mozog rendszeresen

- nem tölt elegendő időt a szabad levegőn, a napfényben (nem az órákig tartó napozásra gondolok, de minden nap kellene, hogy a bőrünket napfény érje. még télen is, amikor csak az arcunk látszik ki a ruhából)


"De én szedek vitamint!..." ... hallom sokszor a vendégeimet.

"És mit szed?" -kérdezem én.

"Hááát... hol ezt, hol azt! C-vitamint, meg valami multivitamint, meg ilyen teát iszom, olyan teát iszom..."

"Megnézte, hogy miből áll az a vitaminkészítmény? Ki mondta, hogy ilyen-olyan teát igyon? Milyen problémára issza? Hogyan készíti el?" -záporoznak megint az én kérdéseim.


Nem is folytatnám ezt a képzelt párbeszédet. Csak azt szerettem volna ézékeltetni, ami a mai társadalom másik legnagyobb hibája, vagyis amikor össze-vissza, válogatás nélkül, gondolkodás nélkül, de leginkább szakember tanácsa nélkül kapkodja be a különböző bogyókat. Fogalma sincs, mi van abban a "bogyóban", miből csinálták, mennyit kellene belőle szedni, azt kellene-e egyáltalán szednie, a teát hogyan csinálja, mennyi ideig szabad innia, stb. Még sorolhatnám napestig...

A táplálékkiegészítők nagy része tele van nem oda illő anyagokkal. A kedvencem, amikor egy gyógykészítményben aszpartam, aceszulfam-K van (mesterséges édesítő, erősen rákkeltő anyag). Az ember hiába veszi gyógyszertárban, vagy herbáriában a táplálékkiegészítőket és teákat, az őt kiszolgáló személy nem tájékoztatja, vagy tudatlanságból félretájékoztatja az alkalmazási tudnivalókkal kapcsolatban. (Megintcsak tisztelet a kivételtnek...)

Le is írnék néhány esetet.


1. Egy vendégemet hónapok óta kezeltem, és a panaszai nagy része el is múlt, egyet kivéve, amit az állapotfelmérés és kontrollok során is rendszeresen láttam a gép által mért adatokban: hastáji fájdalom, rendellenes széklet.

Én midnen alkalommal kikérdeztem, mit eszik, mit iszik, mit szed, stb. Biztattam, mondjon el mindent, csak úgy tudok rájönni. Nem vezetett eredményre. Végül a negyedik alkalommal, véletlenül kibökte, hogy ő szedi a mályva kapszulát, mert csak azzal tud napi székletet produkálni. Kiderült, hogy már hosszú hónapok óta szedi, rendszeresen, sokszor emelt adagban.

AMikor megkérdeztem, eddig miért nem mondta ezt, azt felelte, hogy ezt igazán nem tartotta fontosnak. Pedig ez a legfontosabb információ volt számomra, egy csapásra megmagyarázta a panaszokat. A mályva kapszula tartós szedése (ráadásul emelt adagban) bélizgató hatású, gyulladásban tartja a bélnyálkahártyákat. Azaz egy idő után már nem csak a jótékony hatása érvényesül, hanem a káros is. (Egyébként a tájékoztatón is szereel, hogy max. 2 kúrát lehet alkalmazni, szünetekkel, ezután a készítmény szedését abba kell hagyni...)

Érdekes módon, miután ez kiderült, és az illető abbahagyta a mályvakapszula szedését, megszűntek a panaszai.


2. Egy másik vendégem fenntartásokkal "felvértezve" érkezett hozzám. Kiderült, hogy valaki, valamiért megvetetett vele közel százezer forint értékben táplálékkiegészítőket, amik beszedése után semmi sem történt, a panaszai változatlanul fennáltak. Az is kiderült. hogy a javasolt szerek szedésében nem volt semmi koncepció, nem tudta, hogy mit és miért szedett. Miért van az, hogy beszedett egy csomó mindent, és mégsem történt jelentős változás?

Ennek három oka lehet:

a) Nem a panaszainak megfelelően, nem azok hátterében meghúzódó problémára kapta azt a sokmindent.

b) Az egyes anyagok egymás hatását megváltoztathatják. Vannak olyan szerek, hatóanyagok, amiket nem javasolt, sőt egyenesen tilos egymással egyidejűleg alkalmazni.

c) Az adott szer nem volt alkalmas a szervezet számára. Hiába volt javasolható a problémára, ha a szervezet nem tudott mit kezdeni vele, nem tudta hasznosítani, nem tudott az anyag felszívódni.

Annak eldöntésében, hogy melyik gyógynövény, készítmény jó és melyik nem, segít az állapotfelmérő gép szertesztelése. A terápiában én (1-1 esettől eltekintve) kizárólag azokat a dolgokat használom, amelyek 70%-feletti teszteredménnyel szerepeltek a teszt során, de mindenek előtt a célom, hogy a "100%-os" anyagokból állítsam össze a terápiát.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.