Ortomolekuláris Medicina

"Az ortomolekuláris medicina a jó egészség megőrzésére és a betegségek kezelésére törekszik oly módon, hogy az emberi szervezetben változást idéz elő olyan anyagok koncentrációjában, melyek a szervezetben egyébként is megtalálhatók és a jó egészségi állapothoz szükségesek." (Linus Pauling)

Orvosok és terapeuták rendíthetetlen munkájának köszönhetően az ortomolekuláris medicina a hagyományos orvosi biokémia és a természetes gyógyászmódok közti hidat kezdi megteremteni.

2010. január 13., szerda

Hogy is jön össze a FITOTERÁPIA az ORTOMOLEKULÁRIS medicinával?


A FITOTERÁPIA lényege a gyógynövények, gyógytáplálékok alkalmazása a gyógyulási folyamatok elősegítésére. Az ORTOMOLEKULÁRIS medicina lényege pedig a gyógytáplálékok, tehát vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok terápiás mennyiségben való alkalmazása... A kettő szépen belesimul egymásba.

A fitoterápia magába foglalja a beteg gyógynövényekkel, gyógytáplálékokkal (olyan egyszerű élelmek, amelyek kedvező hatással vannak egészségünkre: pl. vöröshagyma, fokhagyma, cékla, fűszerek, mint pl. a kakukkfű, rozmaring, stb.), vagy gyógynövénytermékekkel (gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékekkel, táplálékkiegészítőkkel) történő kiegészítő kezelését. A fitoterapeuta ismeri a növények fő hatóanyagait, azok szervezetre gyakorolt hatását, a növények hatástani, illetve terápiás besorolását (melyik növény milyen probléma kiegészítő kezelésére használható), alkalmazásuk módját a terápiás rendben (vagyis milyen mennyiségben, hogyan kell elkészíteni az adott gyógynövényt, gyógynövénykeveréket, illetve naponta hányszor kell alkalmazni azt). A fitoterápia tudománya ezen kívül alkalmazza az apiterápiás termékeket, tehát a mézet és az egyéb, méhek által gyűjtött és előállított termékeket (méhpempő, propolisz, virágpor, stb.), valamint az illóolajokkal történő kezelést is, tehát az aromaterápiát.
Meg kell említeni, hogy a fitoterápiának kiemelkedő jelentősége van a prevencióban, azaz a betegségmegelőzésben. A mai modern ember kezdi felismerni, hogy nem a szintetikus gyógyszerekkel, kémiai hatóanyagokkal tudja megőrizni egészségét, képes elkerülni az ún. civilizációs betegségeket (infarktus, magas vérnyomás, érelmeszesedés, cukorbetegség). A jó egészséghez a növényeken át vezet az út. A zöld növények tartalmazzák a legtöbb biológiailag aktív anyagot (vitaminok, ásványi sók, mikroelemek). A biológiailag aktív növényi anyagok emelik a szervezet immunbiológiai készültségét, javítják a fizikai és a szellemi teljesítőképességet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.