Ortomolekuláris Medicina

"Az ortomolekuláris medicina a jó egészség megőrzésére és a betegségek kezelésére törekszik oly módon, hogy az emberi szervezetben változást idéz elő olyan anyagok koncentrációjában, melyek a szervezetben egyébként is megtalálhatók és a jó egészségi állapothoz szükségesek." (Linus Pauling)

Orvosok és terapeuták rendíthetetlen munkájának köszönhetően az ortomolekuláris medicina a hagyományos orvosi biokémia és a természetes gyógyászmódok közti hidat kezdi megteremteni.

2010. október 6., szerda

Feketekömény

Ahogy ígértem, írok gyorsan a feketeköményről is.

A feketekömény ( Nigella sativa) magjából hidegen sajtolt olajat már Kr.e. 2500 táján is használták, említést tettek róla a különböző orvosi leírások.
Az ókori hagyomány szerint általános gyengeség, gyulladások, bőrproblémák, női panaszok, megfázás és fejfájás ellen használták. A feketeköményt vízhajtó szerként és puffadásgátlóként is alkalmazzák. A benne lévő damascenin görcsoldó és rövid távú vérnyomás-csökkentő hatást fejt ki. A növényt tejkiválasztást serkentő szerként és féregtelítőként is használják. Manapság sok európai és nyugati országban végzett kutatás igazolta, hogy a nigella sativa olaj igen magas tápértékkel rendelkezik, rengeteg ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz, melyek mind erősítik az immunrendszer védekezőképességét. Tartalmaz még arginint és karotint, melyek A vitaminná alakulnak, illetve gazdag rostokban is.
A benne található hatóanyagok közül a legfontosabbak a telítetlen zsírsavak (linolsav és a gamma-linolsav), valamint a növényre jellemző illóolaj, a nigellon. Ez utóbbinak köszönhetik az asztmások, hurutos légúti betegségben szenvedők a javulást, mivel a nigellon tágítja a hörgőket, és nyugtatja is azok görcseit. Különösen jó hatással van allergiás asztmában.
Érdemes az allergiás szezon előtt 1 hónappal már felkészíteni a szervezetet feketekömény olajjal, és a szezon után is 1-2 héttel ajánlatos folytatni az alkalmazását.
Mai (21.sz-i) használatát két kutatóorvosnak köszönhetjük (Dr.Schleicher és Dr.Bannasch), akik kimutatták, hogy a feketeköményből hidegen sajtolt olaj rendkívül hatásos bizonyos bőrbetegségekre és allergiás betegségekre (ekcéma, pikkelysömör, neurodermatitisz, asztma, pollenallergia).
Az Allospertan és a Feketekömény együttes alkalmazása igen hatásosnak bizonyult allergia, allergiás asztma kezelésénél.
Mindkét készítmény kisebb és nagyobb kiszerelésben is elérhető. Részletekért írj, vagy hívj!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.