Ortomolekuláris Medicina

"Az ortomolekuláris medicina a jó egészség megőrzésére és a betegségek kezelésére törekszik oly módon, hogy az emberi szervezetben változást idéz elő olyan anyagok koncentrációjában, melyek a szervezetben egyébként is megtalálhatók és a jó egészségi állapothoz szükségesek." (Linus Pauling)

Orvosok és terapeuták rendíthetetlen munkájának köszönhetően az ortomolekuláris medicina a hagyományos orvosi biokémia és a természetes gyógyászmódok közti hidat kezdi megteremteni.

2010. június 4., péntek

Májméregtelenítő kapszulák

A másik blogomban legutóbb a májméregtelenítő, májtámogató növényekről volt szó. Ehhez írom most adalékként annak a kapszulának a bemutatását, ami szintén májtisztító gyógynövénykivonatokat tartalmaz. Aki nem bírja meginni a gyógyteákat, vagy akinek komolyabb problémái vannak az emésztésével, májával, annak hatásos segítség.
A Máj/epe formula összetevői az articsóka, a fehér üröm, a máriatövis és egy nálunk nem annyira ismert növény, a Pau Pereira kérge.

A máriatövisről a másik blogom bejegyzésében már olvasattál részletesen.

Articsóka (Cynara Cardunculus v. )

Ez a növény Észak-Afrikában és a Földközi-tenger vidékén őshonos, Európában termesztik.
Kulináris ismertsége mellett a gyógyhatása is igen jelentős, és ezt már a régi görögök és rómaiak is tudták és kihasználták. Ők afrodiziákumként is használták, bár ez ma tudományosan nem bizonyított.
Az articsóka hatóanyagai többek között a cinarin, flavonoidok, alkaloidok, inulin, szeszkviterpén-laktonok, keserűanyagok, de vitamin- és ásványi anyagtartalma is megemlítendő.
Az articsóka - hasonlóan a máriatövishez - májsejtregeneráló tulajdonsággal bír, segíti visszaépíteni a károsodott májszöveteket, tehát mérgezések esetén a áriatövissel együtt magas hatásfokkal alkalmazható. Epehajtó hatású, ezáltal segíti az eméztést, és csökkenti a koleszterin szintet is. Magas inulin tartalma miatt cukorbetegek fontos elesége! Az articsóka gyökere antibiotikus hatású.

Fehér Üröm (Artemisia absinthium)

A fehér üröm a fészkesvirágzatúak családjába tartozik, Közép-Európában régóta termesztett gyógy- és fűszernövény, falakon, utak mentén is előfordul. A fitoterápia a herbáját használja fel. Fő hatóanyagai a flavonoidok, keserűanyagok, illóolaj (80%-os tujon tartalommal).
Keserűanyag tartalma miatt jó emésztsétémmogató, mivel serkenti az emésztőenzimek termelődését, valamint az epetermelést és ürülést. Tisztítja a májat, segíti működését. A népi gyógyászat a gyomor és belek nyálkahártya gyulladásaira is használja, illetve gyomor- és bélgörcsök, menstruációs görcsök enyhítésére is alkalmazzák.
Régen pálinkát (abszint) is készítettek belőle, melynek nagy mennyiségű fogyasztása személyiségzavarok, tudatzavar kialakulásához vezetett.


Pau Pereira

A Pau Pereira (Geissospermum vellosii) a brazil őserdők növénye. Az ottani lakosok már régóta használják emésztésserkentő, emésztésjavító, májtisztító növényként. A tudományos kutatások is érdeklődnek a növény iránt, mert a benne található alkaloid hatóanyagok hatásosnak bizonyultak a vírusok szaporodásának meggátlásában. Legújabb eredmények szerint e trópusi növény kivonata eredményes volt Herpes vírusok, Hepatitis C fertőzések esetén, valamint a HIV szaporodását is képes volt elnyomni. A trópusi országok a malária kezelésére is használják. A Pau Pereira hatóanyagai könnyen átjutnak a vér-agy gáton is, a rákos sejtekre nézve toxikus hatásúak (magyarul pusztítja a rákos sejteket).

A Máj/Epe formula kapszula szedése kiegészítheti az orvosi terápiát májkárosodás, különböző májbetegségek, epebántalmak esetén, valamint epekő képződés megelőzésére is hasznos lehet az arra hajlamos egyéneknél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.