Ortomolekuláris Medicina

"Az ortomolekuláris medicina a jó egészség megőrzésére és a betegségek kezelésére törekszik oly módon, hogy az emberi szervezetben változást idéz elő olyan anyagok koncentrációjában, melyek a szervezetben egyébként is megtalálhatók és a jó egészségi állapothoz szükségesek." (Linus Pauling)

Orvosok és terapeuták rendíthetetlen munkájának köszönhetően az ortomolekuláris medicina a hagyományos orvosi biokémia és a természetes gyógyászmódok közti hidat kezdi megteremteni.

2011. május 10., kedd

A D-vitamin szerepe és hatásai

Az előző bejegyzésben írtam a "Biovigantolról", vagyis egy olyan D-vitamin készítményről, amelyben bio repce- és argánolajba van belezárva a kolekalciferol, vagyis a D3-vitamin.
A kolekalciferol a D-vitamin egyik - az ember számára hasznosítható - formája, ami egy-két kivételtől eltekintve szinte csak állati eredetű élelmiszerekben található meg.
Nagymamámat az intézetben (főiskola) Csukának becézték, mivel minden nap 1 kanál csukamájolajjal kezdte a napot. A többi lány utálta a szagát, nagymamám sem rajongott érte, de tény, hogy sosem volt beteg, és még ma, 89 évesen sincs olyan súlyos csontritkulása, mint sokaknak 50 évesen.
A csukamájolaj volt egyébként az a csodaszer, amelyhez a 19.századi emberek/orvosok folyamodtak. Csak a 20. század első felében jutott odáig az orvostudomány, hogy belőle képes legyen kimutatni a D-vitamint, aminek ez a pozitív hatás tulajdonítható elsősorban.
A táplálékok közül az édesvízi és tengeri halakban, a belsőségekben (pl. máj), tejben, tojássárgájában, vajban van D-vitamin, a növényi táplálékok közül pedig a kakaóbabban és a vargányagombában.
A D-vitamin szervezetben való aktiválásához napfényre van szükségünk, pontosabban arra, hogy a bőrünket megfelelő mennyiségű UV sugárzás érje. Most nem kell megbotránkozni, hogy az UV ártalmas, stb. Egészséges mennyiségben és ésszel végzett napozás/napon tartózkodás NEM KÁROS a szervezetre. Azt már csak csendben jegyzem meg, hogy télen a szintén ésszel és mértékkel történő szoláriumhasználat is képes elvégezni ezt a feladatot. (Én sem azért járok télen hetente 1-2x 5 percre szoláriumozni, hogy barna legyek, hanem, hogy kihasználjam a fény pozitív hatásait.)

Miért felelős a D-vitamin?

- Elősegíti a csontok és a fogak megfelelő növekedését gyermekkorban és serdülőkorban az ásványi anyagok anyagcseréjében játszott szerepével.
- Megelőzi a csontritkulást, csontlágyulást
- A vékonybélbe kerülve (szájon át történő pótlás) elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását.
- Részt vesz az izomsejtek kalciumtranszportjában is.
- Támogatja az immunrendszer működését.

Hiánya okozhat:

- A legismertebb hiánybetegség D-vitamin esetében az ún. angolkór, ami csontlágyulást jelent. Napfény és megfelelő táplálkozás hiányában a D-vitamin nem tud termelődni-felszívódni-hasznosulni a szervezetben, emiatt a megfelelő minőségű csontképződés elmarad.
Ezért javasolják a gyermekorvosok minden újszülött számára a D-vitamin pótlást, egyes gyermekorvosok akár a gyermek két éves koráig is (főleg, ha a téli hónapokban születik a gyermek)!
- Mivel részt vesz az izomsejtek kalciumháztartásában, hiányában izomgyengeség léphet fel, minden izomban (pl. szív, lábak, intim területek, stb.)
- Közvetetten a D-vitamin hiány növelheti a szív-és érrendszeri kockázatok (stroke, magas várnyomás) növekedését.

A D-vitamin szedését, adagolását mindig beszéld meg előzetesen orvossal/terapeutával!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.