Ortomolekuláris Medicina

"Az ortomolekuláris medicina a jó egészség megőrzésére és a betegségek kezelésére törekszik oly módon, hogy az emberi szervezetben változást idéz elő olyan anyagok koncentrációjában, melyek a szervezetben egyébként is megtalálhatók és a jó egészségi állapothoz szükségesek." (Linus Pauling)

Orvosok és terapeuták rendíthetetlen munkájának köszönhetően az ortomolekuláris medicina a hagyományos orvosi biokémia és a természetes gyógyászmódok közti hidat kezdi megteremteni.

2010. szeptember 22., szerda

Omega 3 zsírsavak gyermekek számára fogyasztható változatban


A másik blogon ígértem, hogy szót ejtek egy készítményről, ami omega 3 zsírsavakat tartalmaz és gyermekek is fogyasztani tudják, mert finom tutti-frutti ízesítésű folyadékba van "rejtve" a hatóanyag, rágókapszulába csomagolva.
Nnna, hááát a lényeget le is írtam! :)
Persze csak vicceltem.
A bejegyzés igazi célja az, hogy megmutassam, miért fontos az omega 3 zsírsav, és miért különösen fontos ez a gyermekek számára.

Általában az omega 3-ról:

Az omega 3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírsavak, a "jó" zsírok közé tartoznak. Esszenciális zsírsavaknak is nevezik, ami azt jelenti, hogy a szervezet számára nélkülözhetetlen, ám az nem tudja magától előállítani, táplálékból kell bevinni.
Az omega 3 zsírsavakhoz tartoznak többek között az alfa-linolénsav (ALA), az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA).
Az omega 3 zsírsavaknak léteznek növényi és állati forrásai. Növényi forrásai a különböző növényi magolajak, pl. a lenmagolaj, ligetszépeolaj.
Állati eredetű forrásaik a tengeri halak.
Felmerül a kérdés, hogy vajon melyik a jobb forrás: az állati vagy a növényi? Van-e egyáltalán jelentősége ennek?
Igen, van.
Felhasználhatóság szempontjából az állati források a jobbak, mert azokban találhatók meg az EPA és a DHA. A növényi forrásokban csak ALA található. EZ azért lényeges információ, mert a kutatások élettani szempontból csak az EPA és a DHA esetében bizonyították a pozitív hatásokat, az ALA esetében nem. A másik fontos szempont, hogy az ALA-ból ugyan a szervezet elő tud már állítani EPA-t és DHA-t, de mivel ehhez energiát használ fel, kevésbé mondható hatásosnak, mintha közvetlenül az EPA-t és a DHA-t vennénk magunkhoz.
Egy kis összehasonlítás számokban:
A lenmag 6x annyi omega 3 zsírsavat tartalmaz (ebből 55% ALA), mint a legtöbb halolaj, de csak 2-10%-os arányban tudja a szervezet átalakítani EPA-vá vagy DHA-vá.
Visszatérve a halolajra fontos megemlítenem, hogy miért is tartalmaz a halolaj ennyi EPA-t és DHA-t. Ezt a két anyagot tulajdonképpen a tengerekben lévő mikroalgák termelik. A halak megeszik ezeket a mikroalgákat, és felhalmozzák szervezetükben az omega 3 zsírsavak e két formáját. Így, ha mi megesszük a halat, vagy a halolajat, hozzájutunk ezekhez az anyagokhoz.

Mihez szükséges az omega 3?

- a sejtmembrán alkotórésze, vagyis minden sejt számára nélkülözhetetlen
- fontos a normális növekedéshez
- az idegrendszer fejlődéséhez és egészséges működéséhez
- bizonyított pozitív hatása van a szív- és érrendszeri betegségekre, azok megelőzésére
- hozzájárul a koleszterin és a triglicerid szintjének csökkentéséhez a vérben

Hiányában előfordulhat:

- rossz fizikai állóképesség, fáradtság
- rossz koncentrálókészség, depresszió
- érelmeszesedés, érrendszeri zavarok
- száraz, viszkető bőr
- törékeny haj és körmök

Miért fontos a gyermekek számára az omega 3?

A választ röviden már megkaptad, kedves olvasó. Azért, mert támogatja a növekedést és az idegrendszer fejlődését.
Az idegrendszer, az agy intenzív fejlődése a magzati kortól egészen a 14. életévig tart. Ebben az időszakban kell törődnünk a legtöbbet a gyermek idegrendszerének fejlődéséért, ekkor tehetjük a legtöbbet, megalapozhatjuk a gyermek későbbi értelmi képességeit. Az agysejtek, idegsejtek számára nélkülözhetetlen az omega 3 zsírsavak megfelelő mennyiségű jelenléte. Célszerű tehát már a várandósság alatt is gondolni erre, nem véletlenül javasolják a kismamáknak, hogy egyenek sok tengeri halat. A kisgyermek étrendjébe is minél hamarabb be kell építeni a halakat, hogy megszeresse, megkedvelje azokat, és később is szívesen fogyassza. Amikor már engedélyezett a hús, az első választások között lehet a finom halhús.
Mivel a magyar lakosság nem fogyaszt elegendő mennyiséget tengeri halból (persze... könnyű a franciáknak meg az olaszoknak... pláne az eszkimóknak!!! :) ), így egyre több orvos is javasolja az omega 3 kiegészítő bevitelét. Ez gyermekek számára is ajánlott.

Mit befolyásolhat az omega 3? Miben változhat a gyermek, ha omega 3-mat kap kiegészítésként?

- javul a koncentráló képessége
- nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz
- javul a memóriája
- jobban fejlődik a problémamegoldó képessége
- könnyebben sajátítja el az olvasást, írást, számolást
- csökken az allergiás és asztmás megbetegedések lehetősége
- javítja a mozgáskoordinációt
- csökkenti a fejlődési zavarok lehetőségét
- csökkenti a hiperaktivitás lehetőségét
- javítja az immunrendszer fertőzésekkel szembeni védekezését

Egyes kutatások bizonyították, hogy a diszlexia, diszgráfia vagy diszkalkúlia visszavezethető a súlyos omega 3 hiányra.
Omega 3 pótlás segítségével tehát nagyon megkönnyíthetjük gyermekünk és a magunk életét, hiszen sokkal könnyebben fejlődik az értelme és a mozgása, nem lesz hiperaktív, kiegyensúlyozottabb lesz, könnyebben fog tanulni, jobban fog teljesíteni az iskolában és az életben, nagy valószínűséggel kevesebb fertőzést fog elkapni a közösségi élet során.


A gyermekek számára is könnyen fogyasztható Gyermek Omega 3 (A, E, D-vitaminokkal) Rágókapszula 90db-os kiszerelésben kapható. További információt (beszerzés, adagolás, stb.) az elérhetőségeimen kérhetsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.